Economische vooruitzichten 2025 en verder

Inleiding

De installatiesector speelt een centrale rol in het toepassen van technische ontwikkelingen rondom de verduurzaming en elektrificatie van Nederland. Daarnaast levert het onderhouden en renoveren van bestaande installaties steeds meer werk op. Hierdoor maakt de sector qua omvang en inhoud een ontwikkeling door. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Er wordt een groter beroep gedaan op de sector vanuit opdrachtgevers, terwijl de toenemende vraag naar mate­ riaal en (gekwalificeerde) arbeid voor bedrijfsmatige uitdagingen binnen de sector zorgt. In dit rapport geeft Techniek Nederland een vooruitzicht van de economische verwachtingen voor de installatiesector in 2025 en verder. We analyseren de macro­economische factoren en koppelen deze aan de belangrijkste ontwikkelingen in de sector en de bedrijfsvoering.

Wanneer we de totale installatiesector qua omvang verdelen over verschillende segmenten, dan valt op dat verreweg het grootste deel samenhangt met de utiliteitsbouw. Dit zijn praktisch alle gebouwen waarin activiteiten plaatsvinden die niet gerelateerd zijn aan wonen. Daarachter zorgt de woningbouw voor een belangrijk deel van het installatiewerk. Infra en industriële objec­ ten nemen beide een relatief bescheiden aandeel voor hun rekening.

De verschillende segmenten kennen voor een belangrijk deel een eigen dynamiek. Zo reageert de utiliteitsbouw doorgaans sterker op economische tendensen en ondervindt de woningbouw meer invloed van beleidsmatige en sociaal­maatschappelijke ontwikkelingen. Infra hangt sterk samen met ontwikkelingen in de overige bouwsegmenten.

Hoewel elektro, klimaat en sanitair natuurlijk een algemene tendens kennen, lopen de ontwik­kelingen van de verschillende installatiedisciplines binnen de segmenten uiteen. Recent heeft dit sterk te maken met de aandacht voor binnenklimaat en verduurzaming. Dit is van grote invloed op de energieprestaties en ­huishouding van gebouwen. Met name in de woningbouw is het effect sterk.

Tot slot is de bouwmethode van invloed op wanneer, waar en door wie installaties in gebouwen aangebracht worden. Met de sterke ontwikkeling van industriële woningen en prefab verschuift het installatiemoment steeds verder naar het begin van het proces. Daarnaast zorgt de toename van het aandeel meergezinswoningen in de nieuwbouw voor een verandering van toegepaste installaties en van opdrachtgevers.

Dossier:
Onderwerp: , ,