Gedeelde eindverantwoordelijkheid belangrijke ontwikkeling in toekomstig bouwproces.
Secretaris Innovatie aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra. Directeur Building Changes, voor verbetering en samenwerking tussen bouw-, installatie- en infrabedrijven en opdrachtgevers.
Niet alleen in de installatietechniek wordt veel gesproken over een andere klantbenadering en samenwerking in de bouwkolom. Ook bij leveranciers en in de bouw zijn dit veelbesproken thema’s. René de Kwaadsteniet is Secretaris Innovatie aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra en directeur Building Changes, voor verbetering samenwerking tussen bouw-, installatie- en infrabedrijven en opdrachtgevers. Aan hen legde Trendfiles de vraag voor hoe zij de toekomst zien en welke rol daarin voor de installateur is weggelegd.
René de Kwaadsteniet: “Een bouwkolom is een verticale samenwerking die daarnaast vaak ook nog gefragmenteerd is. Wat je nu steeds vaker ziet is een ontwikkeling naar een horizontale samenwerking. Dat vergt andere vormen van samenwerking.”
Gedeelde eindverantwoordelijkheid
“Gedeelde eindverantwoordelijkheid is een van de belangrijkste ontwikkelingen in het toekomstige bouwproces. Dat betekent dat de partijen die gezamenlijk een eindproduct gaan leveren, gezamenlijk verantwoordelijkheid moeten nemen voor het resultaat dat neergezet gaat worden. Bijvoorbeeld dat je bij het bouwen van een nul-energiewoning ook garantie afgeeft dat er daadwerkelijk geen energie wordt verbruikt in die woning. Daar moet je wel voor staan. Het is toch te gek voor woorden dat als iemand een woning koopt, hij wel een garantie krijgt op het stopcontact maar niet op de installatie die er in de woning wordt gerealiseerd. En hetzelfde geldt voor het metselwerk. Wel garantie op een baksteen maar niet op de woning die ermee gebouwd wordt. Daar zullen we absoluut anders in moeten gaan staan.”
Rol installateur
“Er komt ook steeds minder acceptatie van faalkosten. Horizontale samenwerking heeft nadrukkelijk ook voor ogen om die hele verspilling uit de bouwkolom te laten verdwijnen. Dat betekent dat je met elkaar aan de voorkant gaat nadenken hoe de oplossing er uit gaat zien. Waarbij je ook nadenkt over hoe lang iets meegaat en welke onderhoudskosten daarmee gemoeid zijn. En de installateur is dan één van de partners. Op die rol moet hij zich goed voorbereiden. Hij moet weten hoe zijn eigen toegevoegde waarde eruit ziet. En zijn focus zetten op het resultaat dat hij voor ogen heeft.”