Steeds minder TI-leerlingen worden opgeleid in een bedrijf.
Augustus en september zijn de belangrijkste maanden voor het aanmelden van BPV-plaatsen. Afgaande op voorgaande jaren is na deze maanden het grootste deel van de startende BPV’ers aangemeld.
Hoewel het aantal aanmeldingen voor het 2011-2012 nog niet helemaal compleet is, blijkt dat het aantal aanmeldingen met 4.369 nu al bijna een kwart minder is dan het schooljaar hiervoor waarin er 5.602 BPV plaatsen werden aangemeld. En dat was toen al 10% minder dan het schooljaar daarvoor (2009-2010). In twee jaar tijd is het aantal startende BPV’ers dus met 30% gedaald.
Ook het aantal lopende BPV-plaatsen daalt. Het aantal lopende BPV’s in het MBO is tot het tweede kwartaal 2011 sterk gedaald. Waarschijnlijk een gevolg van de ontwikkeling dat in 2009 het aantal startende BPV’s al begon te dalen. Omdat de looptijd van de meeste BPV plaatsen twee jaar is, zien is de daling nu terug te zien in het aantal lopende BPV’ers.
Het aantal startende BPV’ers is lang gerelateerd aan de werkgelegenheid per regio in de TI. Maar de laatste jaren lijkt deze samenhang te verdwijnen. Het aantal BPV- plaatsen daalt veel harder dan de werkgelegenheid. Al verschilt dit wel per regio.
Dit wijst erop dat bedrijven minder nieuwe BPV’ers aannemen. Dit is mogelijk te wijten aan de economische crisis.
Minder leerbedrijven, minder BPV-plaatsen
Bedrijven die BPV-plaatsen willen aanbieden worden op een aantal kwaliteitscriteria beoordeeld door Kenteq. In het schooljaar 2010-2011 is 56% van alle 8.759 TI-bedrijven een erkend leerbedrijf. Echter, van deze 56% is maar 30% ook daadwerkelijk actief als leerbedrijf. De andere 26% van de bedrijven mag wel leerplekken aanbieden, maar doet het niet. Samen met de 44% van de bedrijven dat helemaal geen leerbedrijf is, betekent het dat er op dit moment in 70% van de TI-bedrijven geen leerplekken worden aangeboden.
Afgaande op de Colo-barometer, waar de leerbanenmarkt en stageplaatsen is af te lezen, is het aanbod van leerplaatsen (BPV) in de installatie, elektro en metaaltechniek momenteel wel voldoende. In ieder geval toereikend voor het aantal leerlingen dat nu een stageplaats nodig heeft. Bovendien worden in deze barometer TI-opleidingen genoemd bij kansrijke beroepen. De BPV-ontwikkelingen voor de TI lijken dus niet slecht te zijn. Vraag en aanbod van en naar stageplaatsen in de TI zijn volgens de Colo-barometer in evenwicht. Dat het totale aantal BPV-plaatsen dan toch daalt, ligt dan misschien niet zozeer aan de aanbodkant van stageplaatsen maar aan het aanbod van leerlingen.
Minder leerlingen
De landelijke trend is een forse afname van het aantal VMBO-leerlingen. Dit geldt ook voor de leerlingen aan TI-opleidingen. Het aanbod van leerlingen loopt dus wel degelijk terug. Maar omdat ook het aantal BPV-plaatsen dat wordt aangeboden daalt, lijkt er momenteel toch een evenwicht te zijn tussen BPV-plaatsen en het aanbod van leerlingen. Toch zijn er TI-bedrijven die melden dat ze moeite hebben met het vinden van leerlingen voor hun BPV-plaatsen. Anderzijds zijn er ook geluiden vanuit ROC’s te horen dat ze moeite hebben leerlingen te plaatsen omdat bedrijven vanwege de economische recessie minder BPV plaatsen aanbieden.