Marktkansen voor installatiebedrijven door samenwerking met de zorg, de industrie en de bouw

In het OTIB rapport “innovaties over de sectorgrenzen 2010-2020” rapport is gekeken welke innovatieve ontwikkelingen momenteel gaande zijn in de sectoren Bouw, Industrie, Zorg en Techniek. En welke innovaties interessant zijn om met meerdere sectoren op te pakken en zo mogelijk tot een betere en efficiëntere oplossing te komen. Uit het onderzoek is gebleken dat sectoren het belang van samenwerking met andere sectoren wel erkennen maar elkaar niet of nauwelijks weten te vinden. Dit wordt veroorzaakt door onwetendheid over wat er in andere sectoren speelt. Bovendien blijken de sectoren elkaars jargon niet te beheersen en vaak naar binnen gekeerd zijn als het gaat om het zoeken naar oplossingen van specifieke problemen.

Op basis van de innovaties die in de afzonderlijke sectoren actueel zijn, zijn er door visionairs uit de verschillende sectoren 11 ontwikkelingsconcepten vastgesteld. Hiermee kunnen de sectoren aan de slag om te kijken of ze door samen te werken tot betere en meer klantgerichtere oplossingen kunnen komen.

In het tweede deel van het onderzoek is gekeken welke gevolgen dit heeft voor de technische installatiebranche. Het benutten van nieuwe mogelijkheden zal leiden tot meer marktkansen.

[kolom_einde]

Maar het betekent ook voor veel bedrijven een aanpassing van de bedrijfsvoering. Samenwerken, innoveren, marketing en luisteren naar de klant zijn de belangrijkste thema’s waar installatiebedrijven die hun marktkansen willen uitbreiden zich op moeten richten.

“Uit het onderzoek is gebleken dat sectoren het belang van samenwerking met andere sectoren wel erkennen maar elkaar niet of nauwelijks weten te vinden.”

In themanummer 01 van OTIB Trendfiles worden deze onderwerpen besproken aan de hand van praktijkvoorbeelden en een aantal deskundigen die hun licht te laten schijnen over de kansen op vruchtbare samenwerking tussen de technische installatiebranche en respectievelijk de zorg, de bouw en de industrie.