Twee derde van de TI-werknemers is monteur. Van de circa 120 duizend werknemers in de technische installatiebranche is ongeveer tweederde deel werkzaam als monteur; dat zijn er dus ongeveer 80.000. In totaal telt de Nederlandse economie echter 200-250 duizend monteurs. Er werken dus ook veel monteurs in andere branches en sectoren. Vrij veel monteurs zijn werkzaam in de technische reparatie en in de technische fabricage. Dit zijn andere branches van de technische keten waar de technische installatie onderdeel van is. Andere sectoren met vrij veel monteurs zijn de metaalindustrie, de energiesector en de sector telecommunicatie.
Meeste TI-monteurs hebben het vak geleerd via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Veel TI-monteurs leren het vak voor een belangrijk deel in de praktijk, namelijk via de beroepsbegeleidende leerweg van het mbo (bbl). Na hun vmbo-opleiding sluiten zij een leerarbeidsovereenkomst met een TI-bedrijf. Zij komen dan als leerling-monteur bij dit bedrijf in dienst en gaan vervolgens vier dagen per week werken en een dag per week naar school, naar een ROC.De meeste leerlingen beginnen hun opleiding tot monteur op niveau 2.Lang niet alle leerlingen gaan na het behalen van hun niveau 2 diploma direct fulltime werken. Ruim de helft gaat daarna nog een vervolgopleiding doen. Dat is meestal opnieuw een TI-opleiding, en dan op een hoger niveau.
Vmbo-TI is een pre, maar TI-bedrijven selecteren leerlingen vooral op motivatie. Als ze nieuwe leerling-monteurs aantrekkenletten de meeste TI-bedrijven eerst en vooral op de motivatie van kandidaten. Een opleiding vmbo-TI vinden de bedrijven wel bijna allemaal een pre, maar het is lang niet in alle gevallen een harde eis. In de praktijk blijkt ook maar ongeveer de helft van de leerling-monteurs een vmbo-TI opleiding gehad te hebben. De andere helft heeft wel vaak – maar niet altijd – een verwante technische vmbo opleiding gevolgd, bijvoorbeeld een techniekbrede opleiding of een metaal opleiding.
Motivatie belangrijker dan talent? De nadruk op motivatie bij de selectie van leerling monteurs – de vakmensen van de toekomst – past goed bij een nieuwe kijk op vakmanschap, waarin de geleidelijke ontwikkeling ervan in de praktijk en door het werk zelf centraal staat*.