Van etnisch-culturele diversiteit naar inclusie

Voor een goed functionerende arbeidsorganisatie is een optimaal werkklimaat, waarin iedere werk- nemer zich veilig, prettig en gewaardeerd voelt, cruciaal. Het centrale kenmerk van zo’n werkkli- maat – inclusie – wordt bijna overal in één adem genoemd met diversiteit. Het realiseren van een inclusieve bedrijfscultuur gaat echter niet vanzelf, maar vraagt om bewust beleid en sturing.

Dit Charterdocument spitst zich toe op inclusie van medewerkers met een Buiten-Europese herkomst. Hun positie binnen bedrijven en organisaties is in veel gevallen niet gelijk aan die van medewerkers met een Nederlandse herkomst. Zij worden vaker ongelijk behandeld en krijgen te maken met vooroordelen, discriminatie en ongewenst gedrag. Gevolg is dat individueel talent zich niet optimaal kan ontplooien en dat de meerwaarde van etnisch-culturele diversiteit onvoldoende wordt benut.

Leeswijzer

Hoofdstuk 1 gaat over de meerwaarde van etnisch- culturele diversiteit voor arbeidsorganisaties. Dat deze diversiteit niet automatisch leidt tot inclusie en welke factoren een rol spelen bij het vormen van een inclu- sief werkklimaat, wordt in hoofdstuk 2 toegelicht. Hoofdstuk 3 beschrijft de hoofdelementen van een goed inclusiebeleid en geeft praktische tips. In hoofd- stuk 4 wordt ingegaan op de rol van ondernemings- raden en medewerkersnetwerken bij het stimuleren van een inclusieve organisatiecultuur. Een overzicht van multiculturele medewerkersnetwerken onder de ondertekenaars van het Charter Diversiteit is opge- nomen in de bijlage.

In dit Charterdocument staat een aantal praktijkvoor- beelden van Charterondertekenaars die op effectieve wijze investeren in meer inclusie. SER Diversiteit in Bedrijf bedankt hen van harte voor hun medewerking.