Vrouwen in bèta, techniek en IT; Hoe behoud je ze als organisatie?

Voorwoord

Blijf in tech werken! Dat drukt auteur Chantal Schinkels de lezers van haar boek ‘De IT Girl’ (Schinkels, 2021) op het hart. ‘Verlaat een giftige werkomgeving, maar keer tech niet de rug toe. We hebben je namelijk hard nodig’, schrijft ze.

En ze heeft gelijk. Vrouwen in tech zijn hard nodig. Niet alleen omdat er een enorm tekort is aan talent in techniek en IT, maar ook omdat de samenleving behoefte heeft aan technologie die gemaakt wordt door een diverse groep mensen. Nu is het vooral een groep mannen die aan techniek en technologie sleutelt. Terwijl techniek en technologie van grote invloed zijn op het dagelijkse leven van ons allemaal; van algoritmes in apps die ons gedrag beïnvloeden tot schone lucht en duurzame energie.

Hoewel het aantal meisjes dat kiest voor een opleiding in tech langzaam maar gestaag toeneemt, zien we die toename nog onvoldoende in het aantal vrouwen dat wérkt in tech, omdat ze toch voor iets anders kiezen of na een aantal jaar afhaken.

Wekelijks spreek ik vrouwen die werken of studeren in bèta of tech. Ze vertellen me hoe fantastisch ze hun werk vinden maar ook dat ze in een omgeving terechtkomen waar ze zich niet altijd thuis voelen. Ook beschrijven ze situaties waar ze zich ongemakkelijk bij voelen of hoe ze gewoonweg niet serieus genomen worden als technische professionals. Soms zijn ze zich heel erg bewust van het feit dat zij niet de oorzaak zijn, maar dat de omgeving dat is. En soms kunnen ze het helemaal niet plaatsen. Deze vrouwen gaan aan zichzelf twijfelen en dat is niet terecht.

Helaas zorgen die negatieve ervaringen ervoor dat vrouwen nog te vaak de bètatechnische sector verlaten, hoewel ze in de jaren daarvoor bewust voor die sector hebben gekozen. En dat is niet nodig. We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat werkgevers maatregelen kunnen nemen die ervoor zorgen dat vrouwen blijven. En die maatregelen zijn verre van overbodig gezien het schreeuwend tekort aan talentvolle werknemers.

In dit whitepaper laten we zien wat misgaat en we geven advies hoe het beter kan. Advies bestaande uit eenvoudige maatregelen die een werkgever kan, nee, móet nemen om zijn vrouwelijke werknemers te behouden. De adviezen die we geven zijn gericht op het behoud van vrouwen en we zijn ons er terdege van bewust dat ook wij nu een duidelijk verschil maken tussen mannen en vrouwen, terwijl we weten dat mannen en vrouwen veel meer op elkaar lijken dan dat ze van elkaar verschillen. De verschillen binnen de groepen zijn vaak groter dan de verschillen tussen de groepen.

We maken dat verschil toch omdat in onze samenleving kinderen al vanaf jonge leeftijd als jongen of meisje worden benaderd met de eigenschappen, rollen en waarden die daarbij horen. Dat heeft gevolgen voor daarna. Door het hier scherp neer te zetten, en aan te geven waar verschillen kunnen zitten, streven we naar een inclusieve technieksector met inclusieve werkplekken. Waar iedereen – ook als je je geen vrouw of man voelt – zich thuis voelt.

We wensen je veel succes bij het zetten van deze eerste stappen.
Sahar Yadegari, directeur VHTO Expertisecentrum Genderdiversiteit in bèta, techniek en IT

page2image2983721952

Dossier:
Onderwerp: , ,