Er vindt een omkering van begrippen plaats. De werknemer wordt een werkgever in de letterlijke zin van het woord, die komt werk brengen. En huidige werkgever wordt de werknemer die het bij elkaar brengen van al die werkgevers faciliteert.
Sociaal kapitaal wordt ook in het leren steeds belangrijker, en dus niet alleen individuele verantwoordelijkheid maar ook collectieve aanpak binnen een bedrijfstak. Dat kunnen hele mooie platforms zijn om collectief leren te organiseren.
Je hebt beroepen waar heel beroepsgericht geleerd wordt. In technische beroepen is veel nieuwe techniek te leren, echt learning on the job, maar het is ook ‘ervaringsleren’ en dat is een omgeving die bedrijven heel goed kunnen bieden.
Ik denk dat je steeds meer gaat zien dat werken en leren naast elkaar blijft lopen. Ook als je ouder bent zal het leren onderdeel blijven uitmaken van je werk. Duaal leren zal toenemen en dat is ook een mooi moment voor organisaties om mensen aan zich te binden.
Investeren in talentontwikkeling zorgt dat medewerkers bijblijven en dat daarmee je concurrentiekracht op peil blijft. En dan moet je als organisatie accepteren dat ze soms minder lang bij je blijven. Daarom moet je daarnaast werken aan een sterke community waar mensen graag willen werken.
Het sociale netwerk is een mooie manier om mensen te motiveren om voor je te presteren. Dat betekent wel een andere arbeidsverhouding. Geen zekerheid als in lifetime employment maar wat kun je hier halen in termen van salaris, ontwikkeling en leuke mensen om mee samen te werken. En wat kun je hier brengen in termen […]